Smyckesvård


                                                           ♥ Vårda dina Smycken väl ! ♥

                Förut jämfördes man guldets gula färg med solen och silverts med månens silverljusa sken.


____________________________________________________________________________________________________________

Almänt

Förvara smycken hängande och vårda dem ömt så håller dem längre.

Knyckla inte ihop smycken. Det ökar slitaget på smycken och det kan leda till att tråden går av eller pärlorna blir repiga.

Silver- och guldpläterade metalldelar slits naturligt när man använder smycken, vilket resulterar i att tillslut så kommer metallen under pläteringen att framträda. Sköter du om dina smycken efter skötselråden så kan du fördröja det naturliga förslitningen.

Smycken ska hållas skyddade från vatten för att behålla sin glans. Undvik att bada, duscha och blöta ner dina smycken i vatten. Förvara inte heller dina smycken i badrummet (mycket fuktigt.)

Parfymer, lotion och andra produkter mattar också av och påskyndar åldrandet av dina smycken. Ta därför för vana att alltid sätta på dig dina smycken sist, efter parfym och lotion.

_____________________________________________________________________________________________________________

Pärlor

En äkta pärla är rund i formen och vit.  Pärlor förekommer dock även i rosa, silver, kräm, guld, grön, blå och svart färg. Storleken skiftar från ett knappnålshuvud till ett duvägg. De består av pärlemor, vilket huvudsakligen består av kolsyrad kalk och ett organiskt hornmämne. Pärlor skapas av musslor När en mussla öppnar skalet för att få in syre eller för att äta plankton så kan den råka få in ett sandkorn mellan skalet och manteln. Genom retning av mantelvävnaden som kallas pärlemor (pärlans mor) kapslas kornet in så att det så småningom bildas en pärla. Pärlor är sega trots sin låga hårdhet (Mohs 3-4) och de är mycket svåra att krossa. Pärlor vägs i grain (0,05g = ¼ karat).Pärlor är en av de värdefullaste ädelstenarna och de brukar ha en livslängd på 100-150 år. Dock finns det exemplar som är äldre. Skötseln av pärlor är ytterst viktig för livslängden på dem. Man brukar säga att pärlor ska bäras för att behålla sin fina lyster. Pärlor mår inte bra av för mycket luftfuktighet och de vill inte heller ha det för torrt. De mår inte bra av syror, hårspray, svett , parfym, nötning och smink.

Ta på parfym innan du tar på dig pärlor.Ta av ringar med pärlor  när du tvättar händerna med tvättmedel, tvål.
Undvik att ha smycken med fattade pärlor i kontakt med vatten eftersom de oftast är limmade och  håller
bättre om det inte blöts upp.
Rengör pärlor genom att torka med en torr eller lätt fuktad, mjuk duk,  (ej bomullvadd)
Förvara dina pärlor separat och inte tillsammans med andra smycken med stenar, vassa kanter eller nålar somlätt kan repa pärlans  yta.

Förvara inte i plastpåse under längre perioder eftersom pärlan behöver få luft för att
bevara sin egen naturliga fukt. Om man sällan använder sina pärlor ska man fukta dem då och då för att förhindra att de torkar ut.

Hur man testar äkta pärlor?

Använd tänderna. Äkta pärlor känns sandiga, medans oäkta, falska lena. Äkta pärlor känns kalla, medans falska  oljiga

_____________________________________________________________________________________________________________

Silversmycken:
Silvert är stämplade med ”925”,för att påvisa denna kvalitet.Silver är ett tåligt material som bara blir finare och vackrare ju mer det används. Repor som uppstår jämnar med tiden ut sig och ger en fin patina. Förut jämfördes man guldets gula färg med solen och silverts med månens silvervita sken. 

Silver oxiderar , blir svart om det ligger utan att användas länge.  Använder du ditt silversmycken till vardags så får oxiden ingen chans att  fästa, för kroppen putsar hela tiden på silvrets yta

Saltvatten oxiderar silver.Undvik kontakt med rengöringsmedel som blekningsmedel och ammoniak, även klor i pooler kan påverka  silvert  Förr att hålla silvret oxidfritt och blankt torka av med duk som är impregnerad med putsmedel, med jämna mellanrum. Putsmedel finns att köpa hos guldsmeder.. 

Om du har silversmycken
som du inte använder mer än någon gång, så förvara dom i tättslutande plastpåse. Då kommer inte luften i kontakt med silvret, men förslut påsen med gummisnodd, för det gör att silvret inte oxiderar (luften kommer in)

Silverpläterad, guldpläterad  metall putsas endast försiktigt med torr putsduk, eftersom silver-guldlagret lätt kan nötas bort.

_____________________________________________________________________________________________________________
 

 

Välkommen! Vi har Smycken så som Örhängen, Hängen, Ringar, Armband, Armkedjor,  Halsband  av sterling silver, odlade pärlor, snäckor, turkoser, ametister,resin,onyx... cobyright Mixzoom 2011